Лаборатория за иновации отваря врати в ТУ - София 12.11 | 09:12

В нея студентите ще разработват прототипи на телекомуникационни продукти

От Георги Георгиев

Техническият университет в София (ТУ) се сдоби с нова лаборатория, в която студентите ще работят по иновативни проекти и услуги в областта на телекомуникациите.

Проектът е съвместна инициатива на М-Тел и ТУ. Той се помещава в една от залите на университета, която е била ремонтирана и преобразувана със средства на телекома.

В нея възпитаниците на университета ще разработват проекти по зададени от М-Тел области. Създадените от тях прототипи на продукти и услуги в последствие ще могат да бъдат тествани и пускани на пазара.

В лабораторията няма да се провеждат занятия. Тя ще е мястото, където четири екипа от по четирима студенти ще разполагат с необходимата техника и условия, за да работят една година по конкретни теми, като телемедицина, мобилни игри и приложения, облачни услуги, комуникация между машини, свързани мултимедийни устройства и др.

Студентите, които ще работят в новата лаборатория на М-Тел, бяха избрани след конкурс. Те и техните научни ръководители от ТУ ще получават възнаграждение за работата си.

Плановете са лабораторията да подпомага научноизследователската дейност на университета в следващите три години.

Водещи

Най-четени