Лазер ще лекува акнето 01.09 | 07:39

1708-нанометровият инфрачервен лъч ще може да прониква достатъчно дълбоко в кожата

От Кремена Бедерева

Лазер, разработен от екип учени от Университета в Мичиган, ще може да топи мазнини, без да изгаря околните тъкани. Изследователите се надяват, че откритието може да бъде използвано за лечение на акне, пише physorg.

1708-нанометровият инфрачервен лъч има предимството на уникалната дължина на вълната си, чрез която мазнините могат да се абсорбират по-ефективно, отколкото водата.

Лазерът може да проникне в кожата с минимална вреда, унищожавайки участъците с мазнини, обяснява Мохамед Ислам, професор по електроинженерство и вътрешна медицина.

Учените вярват, че лазерът ще може да лекува и акне - чрез насочване към мастните жлези, които всъщност "предизвикват" заболяване на кожата.

"Обикновено е много трудно да се проникне достатъчно дълбоко в кожата заради абсорбцията на вода, но ние "нагласихме" дължината на вълната така, че да може това да стане", обяснява специалистът. Новият лазер, който е с размерите на DVD плейър, може да достигне повече от 1,5 мм под кожата.

Акнето е изключително често срещано състояние, без конкретно лечение, обяснява д-р Джефри Оригър, професор по дерматология. "Тази лазерна система има потенциал да промени мастните жлези в кожата и по този начин да повлияят на патогенезата на акнето", разказва още специалистът.

За да предотвратят повърхностните изгаряния, изследователите открили, че първо трябва да охладят кожата, преди да бъде приложено лечението.

Водещи

Най-четени