Лазерна камера „вижда“ зад ъглите 23.11 | 14:30

Новото устройство улавя отразените образи на скрити обекти

От Георги Георгиев

Изследователи от Бостън разработиха лазерна видеокамера, която може да "вижда" зад ъглите и да заснема кадри, които не са в зрителното поле на снимащия, съобщава Physorg.com.

В основата на камерата е фемтосекундно лазерно устройство, което изстрелва лазерни снопове за невероятно кратки отрязъци от времето от порядъка на една квадрилионна част от секундата.

Веднъж изстреляни, въпросните снопове светлина започват да "подскачат" подобно на топче за "пинг-понг" от един обект в друг като накрая част от тях се връщат отново в приемника на камерата.

Така например, ако искаме да снимаме обект в стая с отворена към нас врата, в която не можем да влезем, ще направим следното: Ще насочим лъчите на камерата към вратата. Част от отразените от вратата лъчи ще попаднат върху скрития обект в стаята. Още по-малка част от тях ще се отразят от обекта и ще се върнат по същия път през вратата до камерата. Тези върнали се лъчи ще създават образа на обекта в стаята.

Принципното устройство на камерата, разработено от екип на MIT, се основава на факта, че е възможно улавянето на светлината при изключително кратки времеви отрязъци.

Камерата улавя непрекъснатия поток светлина и изчислява времето и дистанцията, която всеки отделен пиксел изминава. По този начин се създава триизмерен образ на обекта.

Към момента устройството е в ранен стадий на разработка. Учените работят върху усъвършенстването му с цел възпроизвеждане на по-сложни и детайлни образи.

Едно от възможните приложения на камерата е като медицинско устройство, лекарите което един могат да използват като ендосткоп, за да виждат скрити области в тялото.

Подобни лазерни устройства могат да влязат в употреба до две години, смятат учените.

Водещи

Най-четени