Ледената луна Европа бълва водни фонтани 13.12 | 10:06

Спътникът на Юпитер крие океан под дебелите си ледове

От Антония Михайлова

Снимки от телескопа "Хъбъл" помогнаха на американски и немски астрономи да фиксират своеобразни фонтани от течна вода в атмосферата над Южния полюс на Европа – един от спътниците на Юпитер.

Учените смятат, че в неговия океан, скрит под ледовете, може да съществува живот, се казва в статия, публикувана в сп. Science.

Под дебелия километри лед на Европа – една от четирите големи луни на газовия гигант Юпитер, открити още от Галилей, съществува океан с течна вода. Учените смятат, че той е едно от най-вероятните убежища на извънземен живот. В последните години астрономите са изяснили, че този океан обменя газове и минерали с леда на повърхността, а също са потвърдили наличието на вещества, необходими за съществуването на микроби.

Лоренц Рос от Югозападния университет в Сан Антонио (САЩ) и колегите му за първи път открили свидетелства, че водата може да излиза на повърхността на Европа във вид на своеобразни фонтани, изучавайки нейните изображения в оптичния и ултравиолетовия диапазон, получени с помощта на инструментите на телескопа "Хъбъл".

На снимки, направени през декември 2012 година, авторите забелязали необичайно светло петно в района на Южния полюс, повдигащо се на височина 200 километра над повърхността на планетата. Учените анализирали неговия спектър и се опитали да определят химичния му състав, плътността и агрегатното му състояние.

Оказало се, че тази структура представлява гигантски фонтан от капки и водни пари, чийто източник очевидно е океанът под ледовете на Европа. Заедно с това астрономите открили още една подобна структура, която продължила да изхвърля вода и пара в продължение на седем часа.

Снимките на тази част от Южния полюс, получени в други години, не съдържат намеци за съществуването на фонтани. Това говори, че водата на повърхността на Европа излиза изключително рядко и прави това само при определени обстоятелства. За такова обстоятелство учените смятат приближаването на спътника към апоцентъра – точката на максималното му отдалечаване от Юпитер, пояснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени