Лекуват тежки изгаряния със стволови клетки 04.02 | 14:09

„Пистолет“, зареден с разтвор от стволови клетки, възстановява изгоряла кожа за дни

От Георги Георгиев

Учени от центъра за регенеративна медицина към университета в Питсбърг създадоха медицински уред, подобен на пистолет за спрей, който възстановява тежки кожни изгаряния буквално за дни, пише австрийският сайт thewest.

В основата на терапията стои воден разтвор на стволови клетки, които се напръсква върху поразените от огъня места. Стволовите клетки са известни със своята способност да се превръщат във всеки вид тъкан в организма. Така те играят ролята на вид система за поправка на тялото.

Новият метод на лечение протича на три етапа. Първо учените трябва да изолират стволови клетки от здравите части на кожата на пациента. След това клетките биват поставени във воден разтвор и се подготвят за напръскване. След като попаднат върху изгорените места, те стимулират възстановяването на кожата невероятно бързи темпове – в рамките на няколко дни, вместо за седмици и месеци.

Първият човек, подложил се на терапията, е американски полицай ,който получил изгаряния от втора степен върху част от лицето, рамото и едната си ръка. Четири дни след обработката на мястото със спрей от стволови клетки, кожата заздравяла напълно. Досега с новата технология са третирани успешно десетки пациенти.

Въпреки, че от десетилетия учените са способни да възстановяват пластове кожа, досега това е било дълъг процес с незадоволителни резултати.

Възстановената кожа била изключително крехка и пациентите били податливи на опасни инфекции дори при правилните грижи и третиране на изгорените места. Новият метод обещава да премахне тези негативни последици.

Водещи

Най-четени