Лепенка слага край на алергията към фъстъчено масло 31.05 | 13:18

Учените вярват, че след около година носене, пациентите могат да се излекуват от тежката реакция към фъстъците

От Елена Кирилова

Педиатри разработиха революционна лепенка, която може да лекува хората, страдащи от смъртоносната алергия към фъстъци и фъстъчено масло, съобщава Daily Mail.

Според учените това е един от най-добрите начини за лечение на животозастрашаващата реакция към ядките.

Лепенката е създадена от двама водещи френския педиатри, които инжектирали малки дози фъстъчено масло под кожата на доброволци, с цел да накарат тялото да не реагира твърде силно на фъстъците. Опитите били напълно безопасни за хората и били проведени в Европа и САЩ.

"Предвиждаме лепенката да се носи всеки ден в продължение на няколко години, така че бавно да намали влиянието на силното излагане на фъстъци", коментира д-р Пиер-Хенри Бенхам, старши консултант в болница Saint-Vincent de Paul в Париж.

Предимството на откритието е, че веществото се абсорбира под кожата и по този начин се поема от имунната система. Тъй като то не влиза директно в кръвообращението, не съществува риск от тежки реакции.

Създателите са направили няколко проучвания за безопасност, така че да определят размера на необходимата доза и колко време трябва да се носи лепенката.

Д-р Бенхам и неговият колега професор Кристоф Дюпон вече са установили, че лепенката може да послужи и при лечението на алергията към мляко, която засяга стотици хора.

Учените вярват, че след около година носене, пациентите могат да се излекуват от тежката реакция към фъстъците, като ще могат да консумират умерени дози от ядките.

Основната цел обаче е премахването на най-тежката реакция, която настъпва, когато хората са изложени и на съвсем минимално количество фъстъци.

Очаква се лепенките да бъдат достъпни на пазара в рамките на следващите три или четири години.

Водещи