Магнитни сензори мерят разстоянията между колите 19.10 | 13:00

Нова евтина система от сензори може да повиши значително безопасността на пътниците

От Георги Георгиев

Изследователи от Университета в Минесота откриха, че силата на магнитното поле, което всяко превозно средство притежава, е обратнопропорционална на разстоянието до автомобила, дори когато става въпрос за малки разстояния под един метър.

Тази връзка предоставя надежден начин за оценка на позицията на автомобила, когато той е на няколко метра разстояние. Тя може да бъде използвана за създаване на сензори, които да засичат неизбежни удари преди те да настъпят, и съобщават на системата на автомобила да затегне предпазните колани и да отвори въздушните възглавници ценни мигове преди настъпването на сблъсъка.

"Основните източници на магнитните полета в автомобилите са намагнетизираните стоманени ремъци в гумите, системата за запалване, алтернаторът, климатичната инсталация, високоговорителите на уредбата и др.", обяснява пред PhysOrg.com Р. Раджамани и допълва, че останалите големи метални части в колата също могат да бъдат намагнетизирани.

За да измерят магнитното поле, изследователите използвали специални сензори, които били инсталирани в колата, която извършва измерванията. Те могат да отчетат магнитното поле на преминаващи в близост автомобили, без последните да са снабдени със специална апаратура.

Досега подобна технология е била използвана за измерване на натовареността на пътния трафик. Вследствие на проучванията си изследователите установили, че съществува ясна нелинейна зависимост между силата на магнитното поле и дистанцията от автомобила, когато той се намира на по-малко от 6 метра от сензорите.

Тази връзка обаче се променяла от фактори като вида и размерите на превозното средство, както и от разположението на сензорите върху автомобила. За да премахнат тези променливи величини, учените използвали едновременно два сензора, които били управлявани от адаптивен алгоритъм.

Техниката на магнитното поле не е първият опит за измерване на разстоянията между колите. Към момента някои луксозни модели са снабдени с радарни и лазерни сензори. Техните слабости се крият във високата им цена от над 1 000 долара и невъзможността им да измерват разстояния под един метър. За сравнение, магнитните сензори се справят с лекота при тези разстояния и ще струват по-малко от 10 долара.

Водещи

Най-четени