Малки компютри ще се грижат за здравето ни 15.12 | 11:30

Машинките с големината на копче, ще се грижат за възрастни хора и за пациенти на продължително лечение

От Георги Георгиев

Учен от технологичния университет в Далас работи върху преносими безжични компютри с големината на копче, които ще следят множество здравословни параметри на възрастните хора и ще помагат при определянето на дозите на медикаментите, които пациентът трябва да приема по време на лечението си.

Самата информация ще бъде подавана към миниатюрните компютри от поставени върху или в тялото биосензори, както и от контролери, които пренасят и обработват получените данни, пише Phys.org.

За изобретението си д-р Розбех Джафари, асистент-професор по елетроинженеринг, е получил наградата на американската научна фондация CAREER за 2012 г.

Ключов момент в разработка на подобни портативни системи е премахването на обемните батерии, които захранват обработката на данни. Тук целта е да се създадат компютри, които обработват информацията по-ефективно.

Решението на Джафари в тази насока се състои в изобретяването на методи, които премахват обработката на ненужната информация. По този начин се пести енергия за обработката на важните данни, които от своя страна изискват и по-големи батерии.

За изобретяване на мини компютрите в случая помогнала и спецификата на получаваната от тялото на пациента информация, тъй като този тип сигнали в повечето случаи се променят бавно, а самото тяло редуцира възможността за получаването на случайна информация.

Водещи

Най-четени