Марс е бил богат на кислород, когато на Земята нямало и помен 20.06 | 13:28

Някога Червената планета е била гореща и влажна

От Антония Михайлова

Когато на Марс е имало кислород, нашата планета не е могла да се похвали с големи количества от него.

Така смятат британски учени, цитирани от ВВС, чието проучване се опитва да обясни различията между марсиански метеорити и скали в кратера Гусев на Червената планета, изследвани от марсохода "Спирит". Проф. Бърнард Ууд от Оксфордския университет твърди, че идеята му хрумнала, докато разглеждал снимки на Червената планета, която някога е била гореща и влажна.

Други учени обаче са скептично настроени към тези твърдения. Докато увеличаването на атмосферния кислород на Земята може да е било косвено повлияно от живота, марсианският кислород вероятно е бил произведен чрез химическо "разделяне" на водата.

Проф. Ууд и колегите му проучили химичния състав на марсиански метеорити, открити на Земята, и данни, събрани от "Спирит", който изследвал скали по повърхността на кратера Гусев. И в двата случая става въпрос за скали с вулканичен произход, които обаче имат значими геохимични различия. Например скалите от кратера Гусев са с 5 пъти по-голямо съдържание на никел в сравнение с марсианските метеорити. Това поражда съмнения дали въпросните метеорити са типични вулканични "продукти" от Червената планета, пише БТА.

"Установихме, че метеоритите и скалите от повърхността имат сходен произход, свързан с вътрешността на Марс, поясни проф. Ууд. Скалите от повърхността обаче произхождат от по-богата на кислород среда, която вероятно е формирана в резултат на "рециклиране" на богата на кислород материя във вътрешността на планетата. Резултатите са изненадващи, защото от геоложка гледна точка метеоритите са млади – възрастта им е между 180 милиона и 1,4 милиарда години, докато "Спирит" е изследвал много древна част от Марс, която е на повече от 3,7 милиарда години."

Макар да признават, че не може да се изключи съществуването на големи регионални различия в геоложкия състав Марс, учените твърдят, че те се дължат на субдукционен процес, при който скали са "рециклирани" във вътрешността на планетата. Проф. Ууд и колегите му смятат, че марсианската повърхност се е "окислила" в ранните етапи от историята на планетата – скали от повърхността й са проникнали във вътрешността й, а след това са били върнати обратно на повърхността в рамките на вулканични изригвания преди 4 милиарда години.

Водещи

Най-четени