Марсиански „боровинки“ крият следи от живот? 13.09 | 17:19

Странни образувания, срещани на Земята и на Марс може помогнат при търсенето на извънземен живот

От Георги Георгиев

Учени от Университета в западна Австралия (UWA) откриха, че земни микроби са изиграли ключова роля при оформянето на рядко срещани образувания на Земята - сфери от железен оксид, за които до момента се е смятало че имат единствено неорганичен произход. Откритието може да помогне на марсохода Curiosity в търсенето на първите доказуеми следи от извънземен живот в подобни скали на Марс.

Аналози на тези образувания, известни сред учените с поетичното име "боровинки", са били открити за пръв път на Червената планета от роувъра Opportunity. Тогава те предоставиха на учените едно от първите доказателства за наличието на течна вода на повърхността на Марс в далечното минало.

Земните "боровинки" пък са били са открити във формиралият се през юрския период пясъчник Навахо, разположен на територията на днешния американски щат Юта. Там размерите на откритите топки железен оксид варират от тези на малки топчета за игра до оръдейни гюллета. Установено е било, че структурата им включва твърда черупка от железен оксид, която обгръща по-мека пясъчна вътрешност.

Досегашните теории твърдяха, че тези странни образувания са били формирани единствено под влиянието на неорганични химични реакции. Сега обаче учените от UWA открили доказателство, че ролята на микроорганизмите е от ключово значение за създаването на "боровинките" на Земята. Откритието поставя на масата възможността, че освен вода в течно състояние марсианските техните марсиански аналози крият следи от живот в далечното минало на планетата.

Сега ръкавицата е хвърлена към експертите от НАСА, които управляват кацналия на 6 август марсоход Curiosity. В продължение на над две земни години натъпканата с най-модерни апарати машина ще изследва почвата и скалите в марсианския кратер "Гейл". Мястото на кацане бе избрано заради своя геологичен потенциал да разкрие пред учените следи от течна вода и микробиологичен живот.

Сега учените се надяват Curiosity да успее да открие още от марсианските "боровинки". Ако успее, роувърът ще може да ги проучи щателно благодарение на апаратите си за определяне на минералния състав и органичните материали в почвата и скалите. Така ще се приближим с още една стъпка към отговора на въпроса "Сами ли сме във Вселената?"

Водещи

Най-четени