Миризмата ни – по-ефективна от пръстовите отпечатъци 10.02 | 11:09

Нов биометричен метод идентифицира хората

От Антония Михайлова

Специалисти от Политехническия университет в Мадрид разработват нов биометричен метод, който позволява идентифицирането на хората по телесната миризма, съобщи сайтът Phys.org.

Изследователите са открили разпознаваеми и устойчиви модели в индивидуалната телесна миризма. Това означава, че всеки човек има собствена миризма, по която може да бъде разпознат с точност до 85 процента сред група хора.

Откритието може да доведе до въвеждането на нови биометрични техники за персонална идентификация, които не са толкова агресивни, колкото използваните понастоящем. В наши дни проверката на самоличността на повечето летища и граници е базирана върху сравнение на физическата прилика на индивида със снимката на личната карта или паспорта.

Въпреки че новите електронни паспорти са трудни за фалшифициране, използването на биометрични техники, базирани върху индивидуални физически характеристики се свързва с повишена сигурност и безопасност.

Няколко биометрични техники, като ирисовата и пръстовата идентификация, дават нисък процент на грешка, но обикновено се свързват с криминалните досиета. От друга страна лицевото разпознаване дава висок процент на грешка.

Поради тази причина специалистите търсят нови, по-малко агресивни методи, какъвто е разпознаването на телесната миризма, за да подобрят персоналната идентификация, пояснява БТА.

Водещи

Най-четени