Мишки прогледнаха благодарение на очна инжекция 31.07 | 13:17

Учени откриха химикал, който обръща процеса на ослепяване, предизвикан от определени очни заболявания

От Георги Георгиев

Едно от изключително неприятните очни заболявания е т.нар. ретинис пигментоза или дегенерация – болести, водещи до слепота поради нарушаване на способността на окото да усеща светлината. Ново международно изследване, извършено върху лабораторни мишки, обаче показва, че процесът на ослепяване може да бъде обърнат благодарение на серия от инжекции, пише Today in Tech.

При проведените опити в очите на слепи мишки бил инжектиран AAQ (съкратено от acracrylamide-azobenzene-quaternary ammonium) – химикал, известен до момента със способността си за въздействие върху нервните клетки. Оказало се, че под неговото действие мишките отново придобивали способността да усещат светлината.

Макар че за изследователите било трудно да измерят точно каква част от зрението на мишките било възстановено, изглеждало, че очите на животните добивали почти нормалната си функционалност.

Бъдещи тестове върху примати ще покажат дали AAQ би имал същият ефект при хората, както при мишките.

Дори и ако докажат, че е ефективен и безвреден, учените обаче ще трябва да открият нов начин за приложение на химикала, различен от инжекциите. За момента опитите показали, че при мишките ефектът на AAQ трае едва 24 часа, след което окото се нуждае от нова инжекция.

Водещи

Най-четени