Младите американци са без изобретателски дух 20.01 | 17:16

Мнозина младежи отвъд океана възприемат изобретателите като странни самотници, работещи в гаражите си

От Георги Георгиев

Близо 70% от американците между 16 и 25 години се определят като творчески личности, но едва една трета от тях се приемат за изобретателни. Това сочи ново проучване върху възприятията на младите хора относно изобретенията и иновациите, публикувано в сайта на MIT.

Младите харесват науката и математиката, обичат да разрешават проблеми. Те се възприемат като творчески личности, но по някаква причина малцина от тях правят крачката от креативността към изобретателността, споделя Джош Шулър - директор на програмата Lemelson-MIT, провела проучването.

Резултатите от последният индекс на Lemerson-MIT за иновативността на младите хора сочат, че мнозина се определят като креативни, но малцина от тях се смятат за иноватори. Тази пропаст за самовъзприятието е по-сериозна при жените, отколкото при мъжете.

Според индекса, 71% от жените се смятат за креативни, но едва 27% се описват като изобретателни. При мъжете тези цифри са съответно 66 към 39%.

Един от начините да се смали тази пропаст, е младите да получат възможността да изобретят нещо, отбелязва Шулър. Така те ще могат се докоснат до истинското приложение на науката, което би ги мотивирало за бъдеща работа в тази посока.

Настоящото проучване класира на първо място Япония, в която 61% от младежите към 27% от девойките се възприемат като иноватори. На второ място са младите хора в САЩ. Световни икономически лидери като Германия и Южна Корея са далеч назад в класацията където процентът мъже/жени е съответно 4% към 5% и 2% към 1%.

Младите хора, поели по пътя изобретателите, са заинтересовани в най-голяма степен да използват своята креативност за подобряването на живота на другите с изобретения в сферата на потребителските стоки и медицинските продукти. Проучването сочи, че мъжете са по-склонни да влагат усилията си в измислянето на нови безжичните устройства, докато жените залагат на изобретения в сферата на медицината. Изобретения, свързани с околната среда, интернет и сценичните изкуства са далеч назад в списъка с желаните цели.

Сред другите интересни открития на изследването са че:

- 39 % от жените и 36% от жените си представят изобретателите като хора, които най-често работят у дома или в гаражите си (вместо в лаборатории или на изпитателните площадки), което показва масово разпространената погрешна представа за кариерата на изобретателя

- 73% от младите хора изказват предпочитания за работа в групи с ментори, което е типично за професионалистите в техническите науки

- Младите жени са по-заинтересовани от процеса измислянето и създаването на изобретението (57 %). Мъжете също са заинтересовани от тези стъпки, но в много по-голяма степен (84%) са ориентирани към крайната цел усилията си

- Въпреки, че мнозина от младите американци не желаят да насочат творческите си усилия в сферата на иновациите, повече от половината от тях (57%) смятат, че думата "креативност" описва по най-добрия начин един изобретател. Тя превъзхожда други термини като "интелигентен", "ориентиран към разрешаване на проблемите", "работещ в техническата сфера" и дори "изперкал" или "странен".

Водещи

Най-четени