Могат ли роботите да подобрят качеството на храните? 13.09 | 15:17

„Безопасност на храните“ е темата на състезание по роботика за ученици

От Георги Георгиев

Общо 101 български ученици с интереси в роботиката на компютърните науки ще участват в регионалния кръг на тазгодишното международно състезание по роботика FIRST LEGO League (FLL), информират организаторите.

Тази година участниците разработват темата за безопасността на храните. Те ще проучват рисковете от замърсяване като вредни насекоми, нестерилна преработка и транспортиране, както и нехигиенично им приготвяне и съхранение.

Основна задача на учениците ще бъде откриването на начини за предотвратяване или борба с тези замърсители посредством създаване и програмиране на робот за решаване на набор от мисии.

За изпълнението на мисиите децата ще използват софтуера LEGO MINDSTORMS NXT, с чиято помощ те ще развиват своите иновативни решения за безопасност на храните.

Българският кръг на състезанието ще се проведе на 26 ноември. В началото на декември предстоят полуфиналите в Полша, а през януари 2012 г. ще бъдат финалите в държава от Централна или Западна Европа. Победителите ще мерят сили с над 200 хиляди деца на възраст между 9 и 16 години от над 55 страни.

FLL се организира ежегодно в цял свят с мащабното участие на десетки хиляди ученици. За тазгодишното издание на състезанието се очаква сформиране на близо 800 отбора само от Централна и Източна Европа.

Водещи

Най-четени