Можем ли да усещаме земното магнитно поле? 23.06 | 10:21

Протеин в очите ни може да играе ролята на биологичен компас при определени условия

От Георги Георгиев

За мигриращите птици и морски костенурки, способността да усещат магнитните полета на Земята е от ключово значение за ориентацията им по време на дългите миграционни преходи. За разлика от тях хората нямат подобна вътрешноприсъща способност и затова трябва да използват други методи за ориентация. Или поне така смятаха досега мнозинството учени, изследващи човешките сетива.

Проучване на медицинския университет в Масачузец обаче може да промени разбиранията ни за човешките възможности. Учените открили, че определен протеин в човешката ретина може да усеща магнитните полета, когато бъде внесен в плодовата мушица дрозофила. Откритието отваря нови области за изследване на човешката сензорна биология, пише medicalxpress.com.

В много от мигриращите животни, в чувствителните на светлина химични реакции участва и флавопротеина криптохром (CRY), който според учените играе важна роля в способностите им да се усещат земното магнитно поле. В случая на дрозофилата предишни проучвания показват, че този протеин може да функционира като магнитен сензор при наличието светлина.

За да тестват възможностите на човешкия вариант на протеина, наречен hCRY2 (human cryptochrome 2), учените създали гоенномодифицирана дрозофила, в която заменили присъщият ѝ протеин с човешкия вариант. Използвайки специално разработен поведенчески модел, те открили, че генномодифицираните мушици можели да усетят и реагират на изкуствено генерирано електромагнитно поле.

Откритието демонстрирало, че hCRY2 притежава молекулярната способност да функционира като магнитна сензорна система. То може да отвори пътя към бъдещи изследвания на човешките възможности да възприемат електромагнитни полета, обясняват учените.

Водещи

Най-четени