Мозъчни импланти ще лекуват психическите заболявания на войниците 28.05 | 16:12

Проектът е в рамките на обявена от Барак Обама научна инициатива, насочена към изучаване на мозъка

От Антония Михайлова

В рамките на обявена от Барак Обама научна инициатива, насочена към изучаване на мозъка, в САЩ стартира проект по изследване на невронните мрежи при страдащи от психически разстройства пациенти.

Американски учени възнамеряват да се борят с последствията на посттравматичния стрес при военните с помощта на разработки на мозъчни импланти, съобщава изданието NPR.

Агенцията за напреднали отбранителни изследователски проекти (DARPA) официално обяви за старта на научния проект на стойност 70 милиона долара, чиято цел е разработката на мозъчен имплант за лечение на цяла редица психически разстройства, включително посттравматично стресово разстройство.

Очаква се програмата, предвидена за пет години, да помогне в лекуването на пациенти от депресия, тревожност и други състояния, които често се срещат при войниците, воювали в Ирак и Афганистан.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско съвместно с Масачузетската многопрофилна болница ще работят над създаването на мозъчни импланти, които ще следят работата на главния мозък.

Учените започват изследването с изучаване на работата на мозъка при доброволци с вече вградени импланти за лечение на епилепсия и болест на Паркинсон. Това ще позволи на изследователите да получат данни непосредствено от мозъка, което никога преди не е правено, казва неврохирургът Еди Чанг от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Проследявайки електрическата активност на клетките на главния мозък, изследователите могат да изучат работата на невронните мрежи в реално време. Във връзка с това, че много от доброволците страдат от депресия, тревожност и други разстройства, ще стане възможно да се изясни как тези условия са изменили определени невронни мрежи, добави Чанг.

"Ако можем да разберем как именно невронното съединение е дало дефект, ще получим възможност да подсказваме как можем да променим това", смята неврохирургът. Въз основа на тези данни учените се надяват да създадат нови типове импланти, които ще помогнат в лечението.

Благодарение на свойството пластичност, позволяващо на мозъка да се адаптира през живота, електронното устройство, стимулиращо определени клетки на главния мозък, може да "излекува" невронните мрежи, в които е "настъпила авария", отбелязва Еди Чанг.

Научната програма се провежда в рамките на обявената през 2013 година от Барак Обама инициатива в сферата на изследването на човешкия мозък.

Мозъчни импланти, стимулиращи работата на невроните, вече се прилагат при лечение на пациенти, страдащи от болест на Паркинсон и други заболявания на нервната система.

В случай на успешни резултати от изследванията мозъчни импланти ще помагат да се решават проблемите, стоящи пред ветераните. По данни на Министерството по въпросите на ветераните в САЩ, 11-20% от ветераните във войните в Ирак и Афганистан страдат от посттравматично стресово разстройство.

Водещи

Най-четени