Момче или момиче? Някога хората не са имали избор 28.04 | 12:25

Учени разкриха тайната на това кога сме се разделили на силна и слаба страна

От Лазар Тодоров

От кога съществуват мъже и жени?

Според повечето хора от зората на времето, откакто човек е еволюирал от примат - има два пола, но учени разгадаха тайната кога сме се разделили на мъже и жени. 

Според тях Y-хромозомата, която отличава мъжкия от женския индивид на генетично ниво, се е появила преди около 180 милиона години, сочат резултатите от изследване, предаде "Sayans Daily”. Това какъв пол ще се роди детето ни, зависи от един-единствен елемент дали отрочето ни ще има Y или X хромозома - Y-хромозомата, присъства единствено у мъжките  екземпляри, които притежават и Y-хромозома и Х-хромозома, докато женските са с две Х-хромозоми. Следователно Y-хромозомата би трябвало да е отговорна за всички морфологични и физиологични различия между двата пола. 

Но това не е било винаги така. В древността Y-хромозомата и Х-хромозомата били сходни, докато Y-хромозомата не започнала да се разграничава от Х-хромозомата при мъжките екземпляри. Y-хромозомата "се свила" до такава степен, че днес върху нея има едва около 20 гена, докато гените върху Х-хромозомата са близо 1000.

Кога се е появила Y-хромозомата и кои гени върху нея са се съхранили?

Учените изследвали тъкани от тестисите на екземпляри от различни видове. Така те идентифицирали гени върху Y-хромозомата у три групи бозайници - плацентни (хора, маймуни, гризачи,  слонове), торбести (например опосуми и кенгура) и еднопроходни (яйценосни), които се отличават с това, че снасят яйца  (птицечовки, ехидни). Учените работили с проби от 15 различни вида бозайници, както и от кокошки, които били ползвани за сравнение.

Вместо обаче да дешифрират генетичния код на всички Y-хромозоми, което щеше да е огромно усилие, учените предпочели друга опция, която не е толкова трудоемка. Като сравнили тъкани от мъжки и женски екземпляри, те отстранили всички общи за двата  пола секвенции и съхранили единствено онези, които съответстват  на Y-хромозомата. Така създали най-големия досега атлас на "мъжката" хромозома.

Водещи

Най-четени