НАСА: Гледайте на живо приближаване на 45-метровия астероид 15.02 | 11:46

Космическият обект 2012 DA14 е с диаметър 45 метра и тежи 130 хил. тона

От Владислав Рашков

НАСА съобщи, че ще предава на живо рекордното приближаване на астероид 2012 DA14 с диаметър 45 метра, което е предвидено за 21:24 часа българско време, информира БТА.

Снимки в реално време ще бъдат получени с помощта на астрономическата обсерватория в Австралия, както и от телескопа в космическия център Marshal в град Хунствил, щата Алабама.

От НАСА припомниха, че астероидът, който тежи 130 хил. тона, не представлява опасност за Земята. Скоростта, с която той ще премине, е 8 км/сек, което е близо осем пъти по-бързо от куршум.

Най-близката точка, до която астероидът ще се приближи е в Индонезия. При ясно време той ще се вижда с бинокъл.

Риск от сблъсък няма, но доближаването дава възможност астероидът да бъде наблюдаван и повърхността му да бъде картографирана с радар. Така астрономите ще могат да определят формата и въртенето му, а оттук и траекторията му.

При преминаването му отразената светлина ще даде информация за химикалите и може да разкрие неговия състав. Това ще е полезно за изследването на всички обекти, близки до Земята.

Астероиди с подобен размер преминават край Земята веднъж на 40 години, докато до сблъсък се стига едва на 100 000 до 200 000 години.

 Ако астероидът удари Земята, той е способен да заличи град голям колкото Лондон, а щетите да са колкото от 1000 атомни бомби като тази над Хирошима.

Космическият обект бе открит през 2012 г. от зъболекар, който има за хоби астрономията.

Водещи

Най-четени