НАСА изследва Юпитер 5 г.? 06.08 | 11:26

Космическият кораб "Джуно", който използва слънчевата енергия, ще бъде изпратен на пътешествие до Юпитер

От Кремена Бедерева

Космическият кораб "Джуно", който използва слънчевата енергия, ще бъде изпратен на пътешествие до Юпитер, където устройството ще изследва най-голямата планета в Слънчевата система.

Изстрелването в Космоса ще стане с ракетата "Атлас V" от "Кейп Канаверал", съобщава yahoo. "Джуно" ще прекара пет години и милиони километри разстояние от Юпитер, съобщават още от НАСА.

Корабът най-вероятно ще кацне на планетата след 6 години и ще направи обход на полюсите й. Цялата мисия, осъществена от НАСО, струва 1,1 млрд. Долара.

Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн, Уран и Нептун) са известни още като юпитероподобни планети, планети-гиганти.

Юпитер е известен на човечеството още от древни времена, и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Планетата е именувана от римляните и носи името на бог Юпитер от тяхната митология.

В гръцката митология това е главният бог, гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият символ е стилизирано изображение на светкавица. Погледнат от Земята, Юпитер има величина от -2,94, което го прави най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера.

Основната част от общата му маса е водород; една четвърт от масата му се състои от хелий. Наличието на ядро не е потвърдено, но е възможно скалисто такова да съществува и да е съставено от тежки елементи.

Бързото въртене на планетата ѝ придава формата на сплеснат сфероид. Външната атмосфера е видимо разделена на различни пояси в зависимост от географската ширина и отдалечеността им от екватора, като в преходните области между поясите постоянно се образуват циклони и бури.


Водещи

Най-четени