НАСА изстреля космическа магнитна лаборатория (ВИДЕО) 13.03 | 11:33

Magnetospheric Multiscale ще изследва явлението "магнитно присъединяване"

От iNews.bg

НАСА изпрати на околоземна орбита космическа лаборатория за изучаване на магнитните полета – Magnetospheric Multiscale (MMS), съобщава космическата агенция в Twitter.

Основно предназначение на лабораторията ще бъде изучаването на физичния ефект, известен като "магнитно присъединяване". С помощта на този процес магнитните полета на Земята се съединяват и разделят, при което бурно се освобождава енергия.

Лабораторията представлява четири еднакви блока с осмоъгълна форма, които след извеждане на орбита ще се построят около планетата във форма на пирамида. Това ще позволи съгласувано да се измерят физичните параметри едновременно в четири различни точки на околоземното пространство, формирайки триизмерна картина.

С изучаването на явлението "магнитно присъединяване" в земната магнитосфера учените разчитат да разберат как действа този механизъм при други небесни тела – например в атмосферата на Слънцето и други звезди, в околностите на черни дупки и неутронни звезди, на границата между хелиосферата на Слънчевата система и междузвездното пространство.

Още новини от света на науката и Космоса можете да намерите в "Мегавселена".

Водещи

Най-четени