НАСА обмисля четири места за кацане на новия марсоход 05.09 | 12:01

InSight ще изследва сеизмичната активност и недрата на Червената планета

От Антония Михайлова

НАСА определи четири потенциални места за кацането на Марс през 2016 г. на спускаемата сонда InSight, предназначена за изследване на сеизмичната активност и други геофизични процеси в недрата на планетата.

"Избрахме четири места, които изглеждат най-безопасни. Това са основно равни местности с малко количество камъни и незначителен наклон", казва Мат Голомбек от Лабораторията за реактивно движение, ръководител на проекта.

Апаратът InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, който преди носеше името Geophysical Monitoring Station – GEMS) ще бъде изстрелян през март 2016 година и ще кацне на Марс шест месеца по-късно, през септември. Предвиденият срок на работата на сондата на повърхността на планетата е 720 дни.

Първоначално НАСА разглеждаше 22 възможни места за кацане, от които сега са останали четири. Всеки район на кацане представлява елипса с дължина 130 километра от изток на запад и 27 километра – от север на юг, с относително равна повърхност.

И четирите "полуфиналисти" се намират в равнината Елизиум в Северното полукълбо на Марс. Преди се разглеждаха и варианти с кацане в равнината Изида и в долината Маринър, но те са отхвърлени поради голямото количество камъни и силните ветрове.

Сега НАСА с помощта на камерата с висока резолюция на сондата MRO ще снима избраните райони, за да събере данните, необходими за окончателния избор.

Сондата InSight се създава на базата на сондата Phoenix, която е работила успешно в полярните области на Марс. На нейния борд ще работят сеизмограф, както и геофизичен термометър, който ще бъде спуснат в 5-метрова дупка за измерване на подземната топлина.

Един от уредите на сондата с висока точност ще проследява колебанията във въртенето на планетата, което ще помогне да се определи разпределянето на масата в недрата на планетата и по-добре да се разбере вътрешната й структура, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени