НАСА се лутала по съмнителни цели 06.12 | 15:55

Такъв извод се съдържа в доклад на група авторитетни американски експерти

От Георги Георгиев

През последните години САЩ са изгубили ясната си стратегия в космическата област, а НАСА не може да определи главните насоки в дейността си и си поставя съмнителни и труднопостижими цели.

Такъв извод се съдържа в доклад на група авторитетни американски експерти, подготвен под егидата на Академията на науките на САЩ, съобщиха Associated Press и ИТАР-ТАСС.

Авторите на документа, разпространен във Вашингтон, хвърлят основната вина за неясната космическа политика на администрацията на президента Барак Обама и на Конгреса на САЩ, които не са успели правилно да формулират приоритетите в работата на НАСА.

В доклада се отбелязва също, че на НАСА просто не ѝ достигат средства за осъществяването на всички набелязани проекти и за ефективната дейност на научните й центрове.

Според бившия астронавт Робърт Крипън, участвал в подготовката на изследването, космическото ведомство на САЩ никога досега не е било толкова дезориентирано.

По думите му сътрудниците на НАСА биха искали пред тях да бъдат поставени по-ясни цели, за да могат да определят в каква насока да се движат в работата си.

Особено остро е критикуван планът за изпращане на американски астронавти на астероид, който трябва да се превърне в етап от подготовката на пилотирани полети до Марс през 2030 година.

"Изминаха няколко години, откакто президентът обяви за междинната цел да изпрати човек на астероид през 2025 година, но не са направени каквито и да било усилия за осъществяването на тази мисия", се отбелязва в доклада, допълав още БТА. Крипън дори смята, че този проект няма смисъл нито от научна, нито от политическа гледна точка, освен това е много сложен за осъществяване технически.

Космическото ведомство на САЩ не е съгласно с изводите в доклада. Говорителят на НАСА Дейвид Уивър заяви, че агенцията осъществява редица важни научни и технически проекти, сред които използването на Международната космическа станция, изграждането на орбитален телескоп, а също разработката на тежка ракета-носител и пилотиран космически кораб за полети в далечния космос.

Под далечен космос на първо място се подразбира изпращането на американски астронавти до астероид, а след това - на Марс Директорът на НАСА Чарлз Болдън нееднократно е потвърждавал в последните си речи, че тези проекти продължават да са сред приоритетните на американската космическа агенция.

Водещи

Най-четени