На МКС ще си отглеждат салатки 18.09 | 07:09

В НАСА се надяват астронавтите да си ги хапват сладко

От Антония Михайлова

Специалистите от Американската космическа агенция са на мнение, че могат успешно да си отгледат в Космоса такова популярно по цял свят растение като зелената салата.

Семена ще бъдат изпратени на орбита още през декември тази година в рамките на експеримента Vegetable Production System. В хода на експеримента се планира не само да се изучат особеностите на развитието на това растение в условията на микрогравитация на МКС, но и да се разнообрази менюто на астронавтите.

В НАСА вече са изяснили, че безтегловността не би трябвало да се отрази негативно на качеството на отгледаната там салата и след един месец растението да бъде готово за употреба.

Естествено, преди това то ще бъде проверено за наличието на космически микроби, които може да представляват опасност за човешкото здраве. Салатките ще се отглеждат в специални кевларени капсули, а светодиоди ще им заместват слънчевата светлина.

Освен марули в рамките на експеримента на МКС се планира отглеждането и на соеви култури. Ако всичко мине успешно, то в НАСА се надяват значително да икономисват от изпращането на храна на МКС, тъй като много от необходимите продукти ще могат да се отглеждат директно на орбита.

Водещи

Най-четени