Най-големият диамант е на небето 25.06 | 22:00

Откриха най-студената и бледа звезда във Вселената

От Антония Михайлова

Тези, които мечтаят за несметно богатство, следва да обърнат внимание на небесата. Тъй като, за да станеш най-богатият човек в света с помощта на откритие на учените, трябва да си осигуриш звезда – в буквалния смисъл на тази дума.

Екип астрономи обявиха за откриването на най-студената и бледа звезда във Вселената – бялото джудже PSR J2222-0137.

Бялото джудже се състои от кристализиран въглерод, което означава, че се явява истински гигантски небесен диамант. Водещият автор на изследването Дейвид Каплан обяснява, че такива обекти "притежават удивителни свойства, но поради ниската си светимост е изключително трудно да бъдат открити".

По данни на учените възрастта на космическия диамант е около 11 милиарда години, което ще рече, че той е почти на годините на Вселената. Белите джуджета са краен продукт от еволюцията на звездите. Откритото бяло джудже е с размерите на Земята и се състои от въглерод и кислород.

Изследователите отбелязват също, че откритието е направено поради присъствието на пулсар край бялото джудже и наземните радиотелескопи уловили импулсите на неговите радиовълни. Първо астрономите си помислили, че става дума за обикновена двойна неутронна звезда, но вторият обект се оказал изключително малък и студен. Две години учените наблюдавали системата и установили, че бялото джудже и неутронната звезда са разположени в съзвездие Водолей, на 900 светлинни години от Земята.

Приблизителната температура на звездата е около 2700 градуса по Целзий.

Водещи

Най-четени