Найлоновите торбички се превръщат в бензин 18.02 | 13:35

Японски учен измисли машина, осъществяваща процеса. И то – в домашни условия

От Нели Минчева

Японски учен създаде машина, която превръща найлоновите торбички в гориво. Хубавото на новото изобретение е, че може да се използва в домашни условия, съобщава Cosmic Log.

Повечето пликчета, в които носим покупките си от магазина, пластмасовите бутилки и кутии са направени от петрол. Машината на изследователя Акинори Ито, най-просто казано, ги връща към първоначалното им състояние чрез обратно въглероден процес.

Устройството загрява пластмасата, улавя парата в система от тръби и водна камера, която охлажда събраните изпарения и ги кондензира в суров петрол, обяснява японецът.

Полученото гориво може да се използва повторно в генератори на топлина и някои видове печки. То освен това може да бъде превръщано и в бензин.

Машината се продава от компанията на Ито, наречена Blest Corporation. От фирмата подчертават ефективността на изобретението – устройството конвертира килограм пластмасови отпадъци в литър гориво, използвайки един киловатчас енергия.

Към момента цената на системата е 10 хил. долара, но Ито се надява, че с увеличаване на търсенето, да може да си позволи да продава апарата по-евтино.

Неговата машина всъщност не е първата, която превръща пластмасата обратно в гориво, но тя печели преднина със сравнително малките си размери и възможността за употреба в домакинството.

Водещи

Най-четени