Наноглина подобрява качествата на асфалта 05.05 | 14:23

Малки количества от новия материал подобряват значително издръжливостта на пътната настилка

От Георги Георгиев

Естествено образуващият се асфалт е използван от човека дълго преди появата на съвременните магистрали и паркинги. Можем дори да видим останки от асфалтирани пътища в древен Вавилон, които са били положени в края на седми век преди новата ера.

При днешния автомобилен трафик асфалтът, с който са покрити съвременните пътища, обаче едва ли би издържал 2700 години. Макар и да не претендира за подобна дълговечност, разработката на проф. Жанпинг Ю от Технологичния университет в Мичиган обещава да доведе до създаването на нов вид асфалтова смес, способна да издържа значително повече от няколко години, без да бъде ремонтирана, пише PhysOrg.com.

В основата на новия асфалт стои определен тип наноглина, който може да направи пътищата по-безопасни и неподатливи на атмосферни влияния.

"Днес асфалтът се извлича от петрола, което го прави много скъп", казва Ю, който по професия е строителен инженер. В резултат мнозина се опитват да асфалтовата настилка по-издръжлива, за да намалят разходите си по полагането и поддръжката ѝ.

Основните причинители на ерозията на пътищата днес са топлината, студа и механичното въздействие на автомобилния трафик. Едни от дефектите, които настъпват, е образуването на т.нар. коловози. За тях са виновни най-вече горещо време, натоварения трафик в участъци, по които минават тежки машини (например бус-лентите).

В експериментите си екипът на Жанпинг Ю тествал два типа наноглини, смесвайки ги в малки количества асфалта. Така те съставлявали под половин процент от общото тегло на настилката.

Това наглед незначително количество обаче променяло радикално свойствата на асфалта. Вискозитетът на настилката се подобрил значително, което не ѝ позволявало да се огъва при засилен трафик и високи температури.

Учените все още не знаят дали наноглините могат да помогнат на асфалта да устоява на пукнатите, които се образуват при студено време или високо натоварване. Тези потенциални характеристики на новите материали тепърва предстои да бъдат проверени.

Сега лабораторията на Ю тества как други видове наноматериали като наносиликати или нанокомпозитни материали ще въздействат върху издръжливостта на асфалта.

Водещи

Най-четени