Нанотехнологиите – плод на прогреса? Нищо подобно! 27.08 | 16:42

Чаша на 1600 години сочи, че техни "родители" са древните римляни

От Антония Михайлова

Днес свикнахме да раздробяваме света на все по-малки частици и да сътворяваме изделия от все по-дребни елементи. Оказва се обаче, че нанотехнологиите не са плод на съвременния прогрес.

Римска чаша на 1600 години е ранен пример за нанотехнологии, защото стъклото, от което е направена, е импрегнирано с частици сребро и злато, така че, когато е осветена отпред, тя е зелена, а когато светлината бъде преместена зад нея, става червена, съобщава Daily Mail.

Точното количество на металите е накарало експертите да нарекат древните римляни "пионери на нанотехнологията". Частиците сребро и злато са с диаметър 50 нанометра - хиляди пъти по-малки от зрънце сол.

Ликурговата чаша е изложена в Британския музей в Лондон. Тя е направена от дихроично стъкло, като материалът е манипулиран на атомно и молекулярно ниво. Учените разгадават тайната чак когато изследват отчупени парчета от нея под микроскоп.

Археологът Иън Фрийстоун от лондонския Юнивърсити колидж, който изследва чашата, я нарече "смайващо постижение". Чашата е използвана по специални поводи. Специалистите мислят, че когато тя е била пълна с течност, в зависимост от вида ѝ, поведението на вибриращите електрони се е променяло, както и цветът ѝ.

От вода например тя е ставала синя, а от мазнина – червена. Изработена е през IV век, вероятно в Рим, допълва БТА.

Водещи

Най-четени