Нанотръби заместват силиция при производството на чипове? 30.10 | 08:25

Иновативната технология има потенциал, но тепърва ще се развива

От Ралица Стоянова

Учените са демонстрирали методи, които биха могли да увеличат производителността на компютърните чипове, произведени от малки "сламки” въглерод, наречени нанотръби, информира BBC.

Отдавна е известно, че въглеродните нанотръби имат електронни свойства, превъзхождащи настоящите устройства, които са базирани на силиций. Досега единствената пречка да се произвеждат подобни чипове беше свързанa с управлението, манипулирането на нанотръбите. В списанието Nature Nanotechnology се съобщава обаче за метод, използващ специфичен начин на обмен на йони. При него се постига висока концентрация и фино подреждане на нанотръби върху носителя.

В момента надпреварата в технологичния бранш е за създаване на производство на полупроводникови чипове, което да замени сегашната технология със силиций. Новата технология може да позволи създаването на по-малки и следователно - по-бързи устройства, пише Econ.bg.

Съавторът на проучването Джеймс Ханон от IBM коментира, че има няколко реалистични наследника на силиция. "Проблемът е, че иновативният материал, който ще замени силиция, трябва да влезе в производство за период от 10-15-години, така че новият материал трябва да се разработи през следващите няколко години", допълва той.

"Ако погледнете всички възможности, няма електронни устройва които се представят по-добре от тези, направени от силиций. Е, има и екзотични неща, но всички са все още на етап "PowerPoint", коментира Ханон.

Въпреки че единичните нанотръби са показали много по-добра скорост и по-добри енергийни характеристики в лабораторни демонстрации, предизвикателството е в така наречената интеграция - милиарди от тези нанотръби да бъдат поставени върху чип с точност, каквато индустрията изисква. 

Водещи

Най-четени