Направиха мишка и за петте пръста 27.06 | 11:52

Мишката Amenbo ще намери приложение в сложните 3D CAD програми

От Георги Георгиев

Група японски изследователи от Double Research & Development създадоха Amnebo - нестандартна "петопръстна" мишка, която може да намери приложение в сложни графични приложения, информира PhysOrg.com.

Мишката разполага с комплект от пет мини подложки, разположени под всеки един от пръстите на ръката на потребителя. Всяка от тези подложки е чувствителна на натиска и движенията на отделните пръсти. Получената от движенията информация бива изпращана до компютър, където бива анализирана по подходящия за съответния софтуер начин.

Подложките са свързани помежду си посредством мрежа от проводници. Това позволява при необходимост и петте да работят в синхрон, при което потребителят може свободно да борави със 3D-обекти на екрана. Самите проводници, свързващи подложките с дланта, могат да се разтягат. Това им позволява да се нагласят към ръката на всеки отделен потребител.

Сред потенциалните приложения на Amenbo е работата с 3D CAD данни. Тези системи обикновено изискват от потребителя да оперира едновременно с 3D и стандартна мишка, по една във всяка ръка. Методът обаче е тромав и изисква период на адаптиране на координацията на двете ръце. За разлика от него работата с Amenbo е много по-лесна и интуитивна, твърдят създателите на мишката.

Към момента цената на Amenbo не е известна. Повече за мишката можете да видите тук.

Водещи

Най-четени