Направиха хартия, която няма късане 20.04 | 17:33

В основата на новия материал отново виждаме вездесъщия напоследък графен

От Георги Георгиев

Физици от Техническия университет в Сидни обявиха впечатляващи резултати в разработването на композитен материал, базиран на графита, който е тънък като хартия и десет пъти по-здрав от стоманата, пише PhysOrg.com.

Новата графеновата нанохартия притежава потенциала да революционизира редица индустрии – от автомобилната, авиационната до електрическата и оптичната. Тя е материал, който може да бъде произвеждан във всякаква форма и дебелина посредством химическата му обработка на графита и превръщането му нанолистове от графен.

Насложени един върху друг и обработени с топлина и химикали, те образуват композитен материал с невероятни термични, електрически и механични свойства.

В сравнение със стоманата графеновата хартията е шест пъти по-лека, с от пет до шест пъти по-ниска плътност, два пъти по-твърда, с 10 пъти по-голяма с здравина на опъване и 13 пъти по-висока устойчивост прегъване.

На всичкото отгоре материалът позволява рециклиране и може се произвежда с устойчиви технологии.

Според учените големите аерокосмически компании като американската Boeing вече са започнали да заменят металите в корпусите на самолетите си с въглеродни влакна, а графеновата хартия определено ще се превърне в следващия материал за разработките им.

Водещи

Най-четени