Нарисувай ми... електрическа верига! 29.06 | 14:45

Перото, което преди столетия победи меча, днес се изправя срещу съвременните интегрални схеми и поялници

От Георги Георгиев

Инженери от университета в Илинойс създадоха специална химикалка със сребърно мастило, която има способността да създава работещи електрически вериги и да ги свързва директно върху традиционните повърхности за писане като хартия, картон дърво и др., съобщават от учебното заведение.

С тази своя способност "сребърната" химикалка обещава да отвори нов етап в създаването на евтина и гъвката електроника за еднократна употреба, коментират специалистите.

"Базираният на новата технология печат ще позволи на всеки да конструира сам електронни устройства на мига", казва Дженифър Левис, професор по материалознание и един от ръководителите на екипа. "Това е важна стъпка към десктоп производството на електроника с помощта на евтини и повсеместно използвани печатни инструменти" обяснява тя.

Въпреки че изглежда като най-обикновена химикалка със "сребърно" мастило, иновационният продукт е пълен с разтвор на истинско сребро под формата на наночастици. При писане течността в мастилото изсъхва, а химикалката оставя проводими сребърни следи след себе си, играещи ролята на проводници.

Основно качество на сребърното мастило е, че то запазва своята проводимост и след множество прегъвания на хартията, осигурявайки на хартиената платка голяма гъвкавост и удобство при използване.

Металните проводими мастила и досега са били използвани в мастиленоструйни принтери за създаването на печатна електроника. За разлика от принтерите обаче новата химикала дава пълна свобода за незабавното прилагане на мастилото директно върху хартия или друга попивателна повърхност, без да се налага техническо обслужване или програмиране.

Освен в техниката, възможността за създаването на напълно работещи електрически вериги върху хартия в свободен стил отваря нови възможности и пред изкуството, електрониката за еднократна употреба и сгънатите триизмерни устройства.

За да демонстрират нейните възможности, учените използвали сребърната химикалка, за да скицират картина от китайския художник Джънг Хи Ким, на която са изобразени къща и дървета. Сребърното мастило послужило като проводник, който стигал до светодиод, разположен на покрива на къщата. Той светвал, когато към ръба на картина била закачена пет волтова захранваща батерия. Технологията позволила на учените да създадат гъвкав LED дисплей върху хартия, проводящ текст и триизмерна радиочестотна антена.

Следващата стъпка на изследователите ще бъде да разширят "палитрата" от мастила и така да направят възможно писането с други проводими материали.

Водещи

Най-четени