Насекомите-киборги стават все по-ефективни 01.09 | 14:51

Учените са на път да разрешат проблема със захранването на системите за контрол на насекомите

От Георги Георгиев

От много години учените работят върху усъвършенстването на т.нар. летящи устройства с микро размери (MAV) – роботи с размерите на малки насекоми. След като осъзнали колко трудно е все още да се създадат апарати, които да са способни да носят товар и да бъдат захранвани за дълго време от собствен енергиен източник, част от изследователите престанали да се опитват да имитират природата. Те насочили усилията си върху установяване на контрол върху самите насекоми по време на полет и създали първите инсекти-киборги.

Така например благодарение на стимулатори, разположени до антенките им, електроди, имплантирани в централната им нервна система или нервомулкулни интерфейси, учените открили, че е по-лесно да контролират мозъците на насекомите и техният полет, вместо да измислят изцяло нови системи.

Въпреки напредъка в MAV технологиите през последното десетилетие, те не могат да се сравняват по показатели с кибернетичните насекоми, обяснява пред physogr.com Етем Актака от университета в Мичиган.

Към момента повечето системи за невронен контрол в насекомите-киборги се захранват от батерии. Актака и неговите колеги са създали система за захранване, която събира енергията, получена от движението на крилата на зеления майски бръмбар по време на полет. Електричеството идва от два генератора, снабдени с пиезокристали, всеки от които е разположен до едно от двете крила на бръмбара. Биезокристалите преобразуват механичната енергия от натиска върху себе си директно в електричество с мощност от 45 микровата (милионни части от вата), което е половината от необходимата енергия.

Учените се надяват да увеличат добива на електричество по този начин благодарение на директна връзка между генератора и летателните мускули на насекомото. В един от опитите си те дори успели да постигнали мощност от 105 микровата.

Това е първият разработен ефективен метод по тази технология. Предишните методи включвали използването на соларни клетки, термодвойки за добив на енергия от топлината на насекомото или резонантни магнитни устройства за улавяне на вибрациите при полет.

Учените отбелязват че насекомите-киборги могат да имат същото приложение, каквото имат и класическите MAV системи – операции по издирване и спасяване на хора, шпионаж, наблюдаване на опасни за човека места и откриване на експлозиви. Затова не е и чудно, че проектът се финансира от американската Агенция за иновативни разработки в областта на отбраната DARPA.

Най-четени