Наша фирма предлага иновативни решения за японските летища 13.12 | 17:01

Система ще засича и прогонва птици от пистите за кацане на летищата

От Ралица Стоянова

Българската високотехнологична компания "Волаком" ще изнася иновативна система за Япония. Това стана ясно след проведена бизнес среща в Токио между мениджмънта на българската фирма и японската Daiichi Jitsuhyo Co (DJK), на която икономическият министър Делян Добрев подкрепи българската компания в аргументирането на ползите от системата, информират от МИЕТ.

Българската компания е разработила иновативна система за автоматично засичане и прогонване на птици от периметъра на пистите за кацане на летищата. Фирмата разполага с патент за технологията за 146 държави. Технологията вече e закупена за ползване на летище John F Kennedy в Ню Йорк и през март ще започне разполагането на апаратурата.
DJK ще партнира на "Волаком"  за реализацията на иновативната технология в Япония. За да се задоволи търсенето от японския пазар, ще бъдат направени допълнителни инвестиции в нови мощности в размер на 70 млн. евро, стана ясно по време на срещата. Инвестицията ще разкрие 80 нови високоплатени работни места за български инженери и проектанти.

В Япония има 99 летища. На най-голямото от тях – "Ханеда", се случват над 260 инцидента с птици на година. Това от една страна заплашва сигурността на пътниците, а от друга – нанася повреди по самолетите, които струват милиони евро и загуба на десетки летателни часове.

 

Изнасянето на технологията за Япония ще реализира експорт от България в размер на десетки милиони евро на година. По думите на Добрев проектът на компанията ще получи сертификат клас А и тя ще се възползва от преференциалните условия по Закона за насърчаване на инвестициите. Тази високотехнологична иновация ще гарантира сигурност на самолетните писти за пътниците и ще спести милиони евро от принудителен престой за ремонт на самолети.

Добрев е в японската столица за представяне на България като инвестиционна дестинация. Компанията DJK е дистрибутор на високотехнологични изделия в областите електроника и IT, пластмаси, автомобили и метали, лекарствени продукти, авиационна техника и индустриални машини.

По-късно Добрев представи предимствата на България като инвестиционна дестинация пред японския зам.-министър на икономиката, търговията и индустрията Набухико Сасаки. Според българският министър японските компании, които изберат да развиват дейност в нашата страна, ще останат конкурентноспособни. Той изрази своята увереност, че на утрешния инвестиционен форум в Япония фирмите ще получат изчерпателна информация за условията за развиване на бизнес в България.

В рамките на посещението си в Токио Добрев се срещна и с председателя на  японската бизнес федерация "Ниппон Кейданрен” и на компанията "Сумитомо Кемикъл” Хиросама Йонекура. В японската федерация членуват над 1300 водещи компании, 130 индустриални асоциации и 47 японски регионални икономически организации. По време на срещата Йонекура е потвърдил интереса си към развитие на бизнес в България - и по-специално към възможностите за използване на пристанище Бургас и река Дунав за транспортен коридор.

По думите на Йонекура нашата страна има ключова роля за развитие на бизнес с Югоизточна Европа, Русия, Турция и държавите от Близкия Изток. Добрев е информирал за перспективите България да даде на концесия свои пристанища и покани фирми от "Ниппон Кейданрен" да участват в този процес. Добрев е поканил компании от японските организации да участват в технологичния парк в София.

Водещи

Най-четени