Наши учени предлагат създаването на Национален иновационен борд 20.12 | 20:28

Той ще е координира създаването на иновационна екосистема

От Филипа Тодева

Да бъде създаден Национален иновационен борд, който да координира диалога между институциите, бизнеса и научната общност в процеса по създаването на иновационна екосистема в България, поискаха на среща с президента Росен Плевнелиев представители на научната общност, организации и фондове за подкрепа и финансиране на предприемачеството, бизнес асоциации в България.

Според тях този борд трябва да разполага с правомощия по определянето на приоритети, възможности за финансиране, както и да упражнява контрол по набелязаните цели.

Президентът Плевнелиев подчерта значението на иновациите и предприемачеството за устойчивото развитие и отново отбеляза, че тези сфери са сред приоритетите на президентската институция.

По време на срещата са очертани конкретни области, по които е необходимо да се съсредоточат усилията на бъдещи работни групи, които следва да обсъдят и формулират конкретни стъпки и препоръки. Обща е оценката на участниците в дискусията, че е необходима подкрепа за образованието, което представлява основа за успешна предприемаческа и иновационна дейност.

Промяната на законодателството, което да отговори на нуждата от регулации в подкрепа на предприемачеството, както и използването на пазарни инструменти за използването на публични средства за финансирането на иновации също са посочени като области, които изискват експертно проучване.

Държавният глава предложил провеждането на подобни работни срещи да продължи до формулирането на съвместни предложения за подобряване на условията за иновации и предприемачество.

 

Водещи

Най-четени