Не можете ли да заспите? 07.04 | 10:09

Или имате нужда от ободряване?

От iNews.bg

На вид няма да я отличиш от хиляди други лампи, но Rhythm Downlight LED, нова разработка на компанията Lighting Science, по команда може да ободри или пък да приспи всеки човек.

NASA планира да приложи подобна технология на Международната космическа станция, за да помогне на астронавтите за регулиране на режима на съня. Обитателите на МКС бързо се въртят около Земята и посрещат по 16 залеза и изгрева на Слънцето.

Учените от университета "Томас Джеферсън" провели изследване, при което изучавали реакцията на доброволци на светлинни лъчи с различни дължини на вълните – от 440 до 600 нм. В цветовия спектър имало почти всички оттенъци и цветове на дъгата – от индиго до оранжево.

Доброволците били облъчвани в продължение на 90 минути, при които специалистите измервали изменението на нивото на съдържание на мелатонин в кръвта им.

Според получените данни синята светлина (446–477 нм) потиска образуването на мелатонин в кръвта, отговорен за появата на умора и сънливост, повече от светлинните лъчи с други дължини на вълната.

Получените данни били използвани от разработчиците на лампата Rhythm Downlight. Тя лесно може да се превключи към "енергиен" режим, като се добави син цвят, или в режим "заспиване", като напълно се отнемат лъчите на синия спектър.

Със специално приложение за мобилни телефони потребителите могат лесно да настроят лампата според своето разписание и да се заредят с енергия в удобно за себе си време.

Водещи

Най-четени