Небето „влиза“ в офиса 04.01 | 13:36

Система от светодиоди създава виртуално небе с облаци в офис помещенията

От Георги Георгиев

Да работиш под открито небе – звучи вълнуващо, но за съжаление, рядко е възможно, особено за повечето от нас, които прекарват целия си ден в офиса. Решението за всички, които предпочитат синевата на небето пред белите офисни лампи, може да се окаже динамичен светещ таван, който "пренася" небето директно над бюрото ви и дори имитира движението на бели облаци. И всичко това, без да се налага да разбивате тавана.

Според създателите от германският институт за индустриален инженеринг "Фраунхофер" (IAO) създаденото от тях виртуално небе създава много приятна работна атмосфера.

Германските изследователи са създали прототип, който позволява на светлината в работните помещения да се променя максимално естествено, и така създава усещането за свобода, което имаме, когато се намираме на открито.

Иновативният таван се състои от квадратни плоскости, с размери 50 на 50 см. Всяка плоскост съдържа 288 светодиода (LED). На 30 см под тях е поставен матово бял дифузен филм, който размива отделните източници на светлина и така създава хомогенна светлина, със спектър от 16 млн. цвята.

Чрез нея успешно може да се имитира небе с облаци, които по желание могат да се настроят, така че да се движат с различна скорост, без това да отвлича вниманието на работещите в офиса.

Едно от големите предимства на LED технологията е, че тя е напълно достатъчна за осветяването на стандартни офис помещения и същевременно е изключително икономична. Ако бъде въведено един ден, разходите за този тип осветление биха били минимални.

Официалното представяне на виртуалното небе ще се състои през март тази година по време на технологичното изложение CeBIT в Хановер. На щанда си изобретателите ще представят прототип, с размери 2,8 на 2,8 метра.

Към момента цената на квадратен метър от новия светещ таван е 1000 евро, като очакванията са тя да спадне при пускането им в масово производство.

Водещи

Най-четени