Неутринен експеримент NOvA започна в САЩ 12.02 | 10:53

Той ще отговаря на въпроса защо антиматерията във Вселената е изчезнала

От Антония Михайлова

Неутринен експеримент от ново поколение NOvA започна работа в САЩ – гигантски детектор край канадската граница "видя" първите неутрино, прелетели на повече от 800 км под земята от ускорителя в околностите на Чикаго, съобщава Националната ускорителна лаборатория "Енрико Ферми".

Проектът NOvA (NuMI Off-Axis Electron Neutrino Appearance) е един от основните експерименти на "Фермилаб" след спирането на колайдера Теватрон, който преди пускането на Големия адронен колайдер беше най-мощната подобна инсталация в света.

Един от елементите на Теватрон – Главният инжектор – се е превърнал в част от неутринния проект. В него протоните се ускоряват и насочват към графитена мишена, където се раждат снопове неутрино – най-мощният в света поток неутрино с високи енергии.

След това неутриното се фиксира от два детектора – близък с маса 300 тона и далечен (14 000 тона).

Далечният детектор се намира на 810 км от "Фермилаб" в Северна Минесота и се състои от огромно количество пластмасови панели, които заемат площ колкото две баскетболни игрища. Празнините в панелите са запълнени от милиони литри течен сцинтилатор – вещество, което изригва при поглъщане на частиците. Тези изригвания на свой ред се улавят от фотодетекторите.

Проектът, в който участват учени от САЩ, Русия, Бразилия, Чехия и други страни, е призван да изследва свойствата на неутриното и в частност – тяхната осцилация, тоест способността им да се превръщат от един тип в друг.

Изучаването на този процес ще помогне на физиците да разберат защо антиматерията във Вселената е изчезнала, а материята се е съхранила, както и да се опитат да измерят масата на неутриното.

Очаква се експериментът NOvA да продължи шест години, а тъй като неутриното изключително слабо взаимодейства с материята, учените разчитат да "видят" за това време около 5000 неутрино и антинеутрино, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени