Нов вид механична памет работи с помощта на лазери 27.10 | 08:15

Технологията ще съхранява информацията за неограничено време, без да се нуждае от електричество

От Георги Георгиев

Изследователи от университета Йеил са успели да създадат превключвател за механична памет, който е контролиран и след това разчитан от лазери, съобщава PhysOrg.com.

Екипът на проф. Хонг Танг е успял посредством лазер да обработи малка пластина от силиций така, че тя да се превърне в носител на информация.

За целта учените приложили лазерен лъч, който карал пластината да вибрира в две определени позиции. След изключването му тя оставала в едната от двете и не се изменяла до повторното прилагане на енергия. Така в нея можело да се закодира информация под формата на битове - 1 за положение "нагоре" и 0 за положение "надолу".

За съжалените, на този етап двете положения на силициевата пластина не могат да бъдат предсказвани с точност след изключване на лазера, което прави паметта безполезна. За да накарат пластината да заема точно определено положение, изследователите използвали лазер с ниска честота на вълната, с който фиксирането на пластината в желаната позиция можело да бъде контролирано до някаква степен.

За разчитането на така записаната информация учените използвали друг лазер, чиято енергия била достатъчно ниска, за да не доведе до промяна в позицията на пластините.

Така в крайна сметка учените създали механична памет, която може да бъде контролиран при стайни температури и не изисква поддържане на напрежение за съхраняването на информацията.

Единственият недостатък на технологията до този момент е, че за записването на информацията, тази памет се нуждае от много повече енергия, за разлика от конвенционалните не механични паметови превключватели. Това значително ще оскъпи употребата ѝ за комерсиални цели.

Поради тази причина проф. Танг предполага, че технологията може да бъде използвана в устройства, които не изискват често превключване (като например оптичните рутери) или на места, на които електромагнитните смущения водят до нарушения в работата на устройства с конвенционална памет върху магнитни носители.

Ако технологията се усъвършенства дотам, че за записването на информация, е нужна по-малко енергия от използваната в момента, това може да доведе до създаването на компютри, телефони и друга електроника, които могат да съхраняват информация в паметта си за неопределено време, без да има нужда от използването на батерии или електричество от мрежата.

Водещи