Нов метод позволява разплитане на „дивите“ пашкули 29.05 | 15:48

Учени от Оксфордския университет заливат пашкулите с киселина, за да омекнат достатъчно, като нишките се запазват здрави и дълги

От iNews.bg

Нов метод, разработен от учени от Оксфордския университет, позволява "разплитането" на пашкулите на копринени пеперуди, които живеят на свобода.

Проучването на учените показва, че пашкулите на "дивите" пеперуди са покрити с калциев оксалад. Наличието на този минерал не позволява използването на нишките от индустрията. Когато обаче този слой бъде стопен с помощта на киселини, пашкулите стават лесни за обработка, също като на "домашните" пеперуди, съобщиха от университета.

Досега пашкулите на пеперудите се обработват със сок от ананас, за да омекнат и разплетат. Веществата, които са използвали учените от департамента по зоология към Оксфордския университет обаче гарантират по-добро качество и дават възможност за индустриализацията на процеса.

Всъщност учените добавят етилендиаминтетраоцетна киселина (EDTA), с помощта на която пашкулите омекват и се обработват по същия начин както и отглежданите във ферми. Пашкулът не се разрушава и нишките са дълги, здрави и еластични.

Откритието може да помогне много за места като Африка или Южна Америка където пашкулите на дивите пеперуди са в изобилие, но няма успешен метод за обработката им.

 

Най-четени