Нов рекорд в квантовите изчисления 14.10 | 09:54

Специалистите създали специална физическа реализация на кюбита

От Антония Михайлова

Учени от Австралия и Япония поставиха нов рекорд в квантовите изчисления, използвайки нова физическа реализация на кюбита. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Nature Nanotechnology.

Специалистите създали специална физическа реализация на кюбита – квантово обобщение на класическия бит. Тези блокове встъпват като основни елементи на квантовите компютри.

Физическата реализация на всеки от кюбитите, получена от учените, е способна да осъществява квантов процес с точност над 99%.

Изследователите успели да създадат квантов изкуствен аналог на МОП структура (метал–оксид–полупроводник) – транзистори, в които металът и полупроводникът са разделени от слой силициев диоксид. В своята работа учените използвали стабилен изотоп силиций-28 с нулев спин.

Квантовият компютър представлява изчислителна машина, която използва квантовите закони за работата си. Смята се, че създаването на такъв компютър ще доведе до съществен прогрес в изчисленията, а квантовите компютри на порядъци ще превъзхождат възможностите на съвременните изчислителни системи.

Водещи

Най-четени