Нова звезда се взриви в съзвездие Центавър 05.12 | 09:46

Тя се вижда и с невъоръжено око, но за съжаление – само в Южното полукълбо

От Антония Михайлова

Нова звезда избликна на южното небе в съзвездие Центавър – ако преди на това място се намираше звездичка от 15-а величина, то сега тя е достигнала яркост 4,6 звездна величина и може да се види с невъоръжено око.

По данни на Централното бюро за астрономически телеграми новата звезда е открита вечерта на 2 декември от австралиеца Джон Сийч. В този момент тя е достигнала звездна величина 5,5. Астрономът не открил на това място обекти, по-ярки от звездна величина 11, върху предишни снимки от същата област на небето.

Впоследствие учени от италианската обсерватория Реманцако обяснили, че в звездните каталози на мястото на новата звезда, получила обозначението PNV J13544700-5909080, се намира звезда с величина 15,5.

Според последните данни яркостта на новата звезда е достигнала величина 4,6, а това означава, че тя е станала около 20 пъти по-ярка.

Учените продължават наблюдението на новата звезда, която за съжаление не се вижда в Северното полукълбо. Това е втората за последните няколко месеца ярка нова звезда. През август в съзвездие Делфин се появи нова, чиято яркост достигна звездна величина 4,3. Тя стана най-ярката за 14 години – от 1999 г., когато в съзвездието Платна избухна нова звезда, чиято яркост достигна 3,1.

Изригванията на нови са свързани с взривни процеси в двойни звездни системи, като едната от тях е бяло джудже ("изгоряла" звезда, на която вече не протича термоядрена реакция и свети от остатъчната топлина), а втората е звезда, която е малко по-лека и студена от Слънцето.

По-масивното бяло джудже "изсмуква" водорода от втората звезда и в даден момент във водородната обвивка се запалва термоядрена реакция – настъпва термоядрен взрив на тази обвивка и яркостта на звездата нараства десетки хиляди пъти. След дни, а понякога и след години, яркостта на звездата спада, но съществуват и повторни нови, на които термоядрените "самозапалвания" могат да настъпват по няколко пъти, обяснява РИА Новости.

Водещи

Най-четени