Нова икономична LED лампа "гали" очите 18.01 | 19:00

Ефектът е постигнат благодарение на нов материал, излъчващ мека бяла светлина

От Георги Георгиев

Светодиодите, познати още като LED (от light emitting diodes), са известни със своята енергийна ефективност и трайност. Проблемът пред по-широкото им разпространение идва от синкавата студена светлина, която ги прави дразнещи за очите в домашна обстановка.

Решението на този проблем е открито от учени от университета в Джоржия, които са създали първия в света светодиод, излъчващ бяла мека светлина. До иновацията е достигнато благодарение на единичен излъчващ материал, съдържащ химичния елемент фосфор.

За да постигнат успех, учените използвали технология, с която постигнали яркост на лампата, отговаряща на тази, характерна за конвенционалните лампи, които се нагряват при температура под 4000 градуса по Келвин. При тези стойности традиционно използваните метали излъчват мека бяла светлина, която е приятна за окото. Над 5 хиляди градуса светлината добивала синкав цвят, който дразни очите и не е подходящ за употреба в домашни условия.

Като цяло въпросната светлина може да се получи и като конвенционален LED чип се покрие с излъчващи светлина материали или с фосфор, които излъчват подходяща за очите мека светлина. Комбинирането на различните материали в точните пропорции обаче може да се окаже труден и скъп процес.

Новият, базиран на фосфора материал, решава проблема, тъй като поддържа еднаква светимост при различни температури, обясняват откривателите му, цитирани от Phys.org.

Водещи

Най-четени