Нова сонда ще изследва Червената планета (ВИДЕО) 18.11 | 13:38

MAVEN стартира днес от Кейп Канаверал

От Антония Михайлова

Американската сонда MAVEN, която ще изучава еволюцията и атмосферата на Марс, ще бъде изстреляна днес в 20:28 часа българско време. Тя вече е готова за старт на космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, откъдето ще бъде изведена в Космоса с ракета "Атлас-5".

Шансовете изстрелването да бъде отложено заради лоши климатични условия се оценяват на 40 на сто. "Стартовият прозорец" за извеждането на апарата в космоса ще бъде отворен до 7 декември. Ако по някакви причини сондата не бъде изстреляна през тази година, повторен опит може да бъде направен едва през 2016-а.

Отмяната на полета би струвала на НАСА милиони долари. Извеждането в космоса на MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN – в превод Еволюция на атмосферата и летливите вещества на Марс) е поверено на компанията United Lonch Alliance – съвместно предприятие на американските корпорации Boeing и Lockheed-Martin . Двигателите РД-180 на първата степен на "Атлас-5" са изработени от руското предприятие "Енергомаш".

Научната част от проекта на сондата беше разработена от Лабораторията за физически изследвания на атмосферата и космоса на университета в щата Колорадо. С помощта на монтираните на борда на космическия апарат осем прибора учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо марсианският климат, който преди това е бил топъл и влажен, е станал студен и сух.

Според Брус Джакоски, професор в университета в щата Колорадо, първоначално атмосферата на Марс е била толкова плътна, че на неговата повърхност е имало вода в течно състояние. "Но с времето климатът се е променил и е станал студен и сух. Ние и досега не знаем какво е довело до тази промяна", отбеляза Джакоски.

Учените предполагат, че вероятната причина за изменението е бил слънчевият вятър. В продължение на стотици милиони години той е "разял" марсианската атмосфера, за което е спомогнало слабото магнитно поле на Червената планета. Сега Curiosity и Opportunity получават сигнали от Земята и предават обратно информацията с помощта на Mars Odyssey и Mars Reconnaissance Orbiter, изстреляни съответно през 2001 и 2005 година, които постепенно изчерпват своя ресурс.

Планирано е MAVEN да достигне до орбитата на Червената планета десет месеца след старта й през септември 2014 г. Основната мисия на космическия апарат е разчетена за една година. След това сондата ще продължи да изследва атмосферата на Марс и ще може да работи около 6 години, след което орбитата й ще започне да пада и накрая сондата ще се разбие върху марсианската повърхност. В работен режим тя ще кръжи на височина от 125 километра. Масата на сондата е около 2,5 тона.

Размерите на марсианския спътник са съпоставими с габаритите на автобус. Стойността на проекта се оценява на 671 милиона долара. MAVEN ще бъде десетата сонда на НАСА, отправена към Марс, допълва БТА.

Водещи

Най-четени