Нова техника "избира" най-успешния ембрион за ин витро 17.05 | 15:28

Техниката позволява да бъдат правени хиляди моментни снимки на развиващи се ембриони, за да бъдат избрани онези от тях, които имат най-голям шанс да се имплантират успешно

От Кремена Бедерева

Британски експерти по репродуктивна медицина са разработили нова техника, която улеснява подбора на най-ниско рисковите ембриони за оплождане ин витро, предаде Reuters.

Техниката позволява да бъдат правени хиляди моментни снимки на развиващи се ембриони, за да бъдат избрани онези от тях, които имат най-голям шанс да се имплантират успешно и от тях да се родят здрави бебета.

На брифинг в Лондон преди публикуването на изследването в сп. "Reproductive BioMedicine Online" експертите са съобщили, че вече използват техниката за селекция на "нискорискови" ембриони с най-малка вероятност за хромозомни аномалии, които могат да попречат на развитието им, допълва БТА. Специалистите обясняват, че благодарение на техниката шансовете за успешно живо раждане след оплождане ин витро се увеличават с 56% в сравнение със стандартния метод за подбор на ембриони, изследвани под микроскоп.

"Работя в тази сфера от 35 години и мога да кажа, че това вероятно е най-вълнуващата и значима разработка, която ще е от полза за всички пациенти, прибягващи до методите ин витро", казва Саймън Фишъл от клиниката CARE Fertility, където е разработена техниката.

Независими учени приветстват постижението като съществен напредък, но отбелязват, че е необходимо да бъдат извършени пълни рандомизирани контролирани изпитания - златен стандарт в медицината, преди новата техника да залегне в масовата практика.

Водещи

Най-четени