Нова техника открива извънземен живот в метеоритите 30.05 | 13:55

Синхотронният рентген ни позволява да търсим вкаменени организми, диаманти и молекули вода в „космическите скали“, без да ги чупим

От Георги Георгиев

Екип от финландски и френски учени създаде нова синхотронна ренгенова техника, която може да революционизира химическият анализ във вътрешността на редките материали като метеорити и проби от фосили, без да се налага те да бъдат чупени, пише PhysOrg.com.

Днес познатият ни живот на Земята е базиран върху химията на въглерода. Триизмерното разпределение на връзките в сложните въглеводородни молекули досега обаче е било невъзможно за изучаване в проби, в които тези молекули бяха дълбоко вградени в други материали. Новата техника ще може да бъде използвана и за търсенето на вода в марсианските скали, на фосили, вградени във вулканични скали или на различни минерали и химически съединения в метеорити, които може да подскажат наличие на живот.

В същността си новият метод представлява подобрение рентгеновата томография, която е широко използвана в медицината и материалознанието. Тя може да ни покаже формата и текструрата на вградената в пробата химическа структура, но не може да разкрие химическият триизмерен строеж на макроскопично ниво, кой то е не по-малко важен.

Така например диамантът и графитът са изградени от въглерод, но драстичните разлики в свойствата им се дължат на структурата им. Точно тези връзки, които са трудни за наблюдение в непрозрачни материали, стават достъпни за анализ благодарение на новата синхотронна рентгенова технология. Досега подобен 3D анализ се е считал за невъзможен без да се разруши пробата.

Новият метод ще ни предостави разбирана за структурата на молекулярно ниво на много други интересни материали – от новите наноматериалите, до тези, влагани горивните клетки и новите видове батерии.

Водещи

Най-четени