Нова технология ни показва откъде е уловена рибата 27.05 | 18:00

ЕК представи доклад за измамите в риболовния сектор

От iNews.bg

Филе от сом, продавано като доста по-скъпото филе от морски език или риба треска, уловена в Северно море, но обявена като улов от Балтийско море. Това се сред най-честите измами в рибния сектор, показа доклад на Европейската комисия (ЕК).

Едновременно с доклада беше показано и как мулекулярните технологии – базирани на генетиката, геномите и химията, могат да дадат отговор на въпроса каква точно е рибата в чинията ни, от къде е уловена и дали е дива или отгледана в рибна ферма.

Презентацията и доклада на ЕК бяха показани по време на конференцията Slow Fish, която се провежда в италианския град Генуа. Освен улова на риба, експертите дискутират и начините за съхранение на биоразнообразието във водоемите.

Пред участниците в конференцията комисарят по въпросите на рибарството Мария Даманаки припомни, че нелегалният улов всяка година се оценява на 10 млрд. евро. "Това е криминална дейност, която има негативен ефект върху глобалната икономика, разрушава екосистемите и нанася щети на рибарите и потребителите".

Новата технология, която ни дава информация за произхода на рибата, всъщност е голяма крачка за подобряване на ситуацията в сектора и тя ще донесе до устойчивото развитие на рибарството в Европа, смята още тя.

 

Водещи

Най-четени