Нова технология усъвършенства слънчевите очила 12.07 | 15:03

Електрохромна технология променя мигновено пропускливостта на лещите

От Георги Георгиев

Учени от университета в Кънектикът са усъвършенствали метода за мигновена промяна на светлинната пропускливост на лещи, филми и дисплеи.

Новата технология може да доведе до появата на бързо адаптиращи се към околната среда слънчеви очила, който да намерят приложение както на бойното поле, така и на модния подиум, пише physorg.com.

Технологията също е привлякла интереса на американските военни. Войниците, които са снабдени с усъвършенстваните с нея очила ще могат да виждат ясно в бързо променяща се осветеност на околната среда.

Типичните материали, които стоят зад лещите с променяща се пропускливост, са т.нар. фотохромни филми или полимерните листове, които променят цвета си, когато светлината попадне върху тях. Новият метод прави нещата по малко по-различен начин, коментират учените.

В случая става въпрос за т.нар. електрохромни лещи, чиято структура наподобява тази на прозорците с двойно стъкло. Вместо с газове обаче пространството между двете стъкла е запълнено със смес от полимери, чиято пропускливост на светлина се променя под въздействието на електрически ток. Той от своя страна бива задействан от външен стимул – в случая от попадналата върху лещата светлина.

Основното предимство на новия материал, е че той може да променя цвета си толкова бързо, колкото преминава електричеството през него, което на практика означава мигновено.

В бъдеще слънчевите очила, направени с тази технология, ще могат буквално да спасят живота на войника, например в ситуация, в която той внезапно се озове от мрачно подземие в ослепителната пустиня. Благодарение на мигновеното затъмняване на очилата, той няма да бъде заслепен и дезориентиран от силната светлина, която да го превърне в лесна мишена за врага.

Очаква се освен от военните, технологията да бъде приета радушно и от производителите на комерсиални слънчеви очила. В бъдеще те ще предлагат своите качествени модни аксесоари в по-големи количества и на по-достъпни цени.

Най-четени