Ново 20! Край на плешивостта със стволови клетки 02.02 | 09:59

Сега изследователи от медицинския институт Санфорд-Бърнам в Калифорния фокусирали вниманието си върху т.нар. дермални папили

От Кремена Бедерева

Нова технология позволява да се генерират косми на базата на човешки стволови клетки, съобщи ЮПИ. Дали един ден ще се справим с плешивостта? През последните няколко години бе постигнат голям напредък в тази насока.

Сега изследователи от медицинския институт Санфорд-Бърнам в Калифорния фокусирали вниманието си върху т.нар. дермални папили - подкожни образувания, които дават начало на космени луковици.

Изследователите успели да генерират дермални папили на базата на човешки плурипотентни стволови клетки. По този начин направили голяма крачка напред към поникване на нова коса. За целта са използвани човешки ембрионни стволови клетки, които били отгледани в лабораторна среда.

"Разработихме метод, който кара ембрионни клетки да се диференцират в клетки на дермални папили. Това е голям напредък в сравнение с ползваните понастоящем процедури", заяви ръководителят на изследването Алексей Терских.

Повечето сегашни терапии срещу плешивост се изразяват в това космени фоликули, които са отнети от зони с по-гъсто окосмяване по главата, да бъдат присадени в зони, където окосмяването е по-малко. Методът е скъп и е предназначен за хора, които все пак имат оредяла коса. Ако няма фоликули, няма коса! Оставало изследователите да се уверят, че получените въз основа на новия метод клетки на дермални папили са функциониращи и са в основата на поникване на коса.

За целта клетките били присадени в епидермиса на генномодифицирани мишки, чиято имунна система е потисната, за да се избегне реакция на отхвърляне. Получените резултати са обнадеждаващи, тъй като се формирали космени фоликули, а две седмици по-късно се появили косми.

Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Водещи

Най-четени