Ново оръжие в борбата с комарите 10.05 | 15:40

Химикалът VUAA1 успешно неутрализира обонянието на комари, мравки, молци и мухи

От Георги Георгиев

Изследователи от университета Вандеребилт обявиха, че са открили нов клас химикали, които които ефективно прогонват комарите посредством разстройване на обонятелната им система. Първия открит химикал от този клас изглежда е хиляди пъти по-ефективен от използваният в момента DEET, съобщава сайтът Cosmic Log.

Съединението, наречено VUAA1, бе идентифицирано благодарение а аналитичен процес, който се използва най-често при откриването на нови лекарства.

Обонятелната система на комарите зависи от обонятелните рецептори, разположени върху антенките на насекомото. Те са настроени да възприемат различни типове миризми, по които комарът намира плячката си.

За да достигнат до формулата на VUAA1, учените анализирани почти 120 000 нискомолекулни съединения. Изследваният им показали, че новооткритото вещество активира обонятелните рецептори на комарите с такава сила, че иначе привлекателната човешката миризма започвала да ги отблъсква.

Подложени на VUAA1, комарите изпадали в ситуацията, в която изпадаме ние когато попаднем с асансьор с човек, който е прекалил със силен парфюм – вместо да ни хареса, силната миризма започва ни отблъсква, обясняват учените.

Освен към комари новият препарат е ефективен и срещу мравки, мухи и молци. В бъдеще химикалът може да намери ефективно приложение в развиващите се държави от третия свят, в които маларията все още е широко разпространена.

Комерсиализацията на новия препарат едва сега започва. Първо той трябва да бъде изследван за токсичност и да бъде направена фината му настройка , признават изследователите. Освен това може да се окаже, че съществуват други съединения от същия клас, които са по-ефективни от VUAA1 и са безвредни.

Отделно може да се окаже, че препаратът е нож с две остриета и че освен върху вредителите, той влияе негативно и върху полезни за човека насекоми като пчелите и пеперудите. Учените с основание се притесняват от възможността да се повтори историята с печално известния инсектицид DDT.

Водещи