Ново оръжие във войната с отпадъците 16.11 | 16:44

Американските военни тестват екологична и икономична система на изгаряне на битовите отпадъци

От Георги Георгиев

В партньорство с щатската Служба за военноморски изследвания (ONR) американски военни от базата Кемп Смит на Хаваите тестват нова високотехнологична система за унищожаване на отпадъците, съобщава PhysOrg.com.

Създадената от ONR Микроавтогазификационна система (MAGS) действа така, сякаш притежава магически способности. Тя е способна да превърне чувал с отпадъци с вместимост от 190 литра в 200-милилитрово бурканче с безвредна пепел.

В момента системата минава през изпитания от военните като възможно решение в борбата им с генерираните отпадъците в отдалечените бази на американската армия и на корабите от военноморския флот.

MAGS е екологична и същевременно икономична система. Ключов за нейната ефективност е контролираният процес на разлагане, който по термичен път превръща биомасата в енергия. С други думи системата изгаря отпадъците при което като остатъчен продукт се получава голямо количество горящ газ, който след това се използва за захранване на процеса с енергия.

Отделената от горенето топлина може да бъде използвана за практически цели като отопление на помещенията в базите или подгряването на вода за битови нужди.

Освен за нуждите на армията MAGS системата може да намери приложение и в цивилния живот – за преработка на отпадъците, генерирани от училищата, болниците и офис сградите. Така в голяма степен решен ще бъде решен острият проблем с трупащите се битови отпадъци по сметищата.

Водещи

Най-четени